Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Η διδασκαλία της μουσικής από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τελευταία τάξη του Δημοτικού στοχεύει στην ανάπτυξη της ακουστικής ικανότητας του μαθητή, στην εξοικείωση του με το ρυθμό και στην ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων του, προσφέροντας του αυτοπεποίθηση, οργάνωση στην σκέψη και καλλιέργεια της ευαισθησίας του. Από τις πρώτες τάξεις ο μαθητής μελετά την οργάνωση των ήχων και επιχειρεί να αποκτήσει μια ισόρροπη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των αισθήσεων και των εσωτερικών του οργάνων μέσα από τις μουσικές δραστηριότητες που του προτείνονται από τον εκπαιδευτικό. Παράλληλα έρχεται σε επαφή με στοιχεία του εαυτού του όπως η φαντασία και τα συναισθήματα που του προκαλεί κάθε μουσικό ερέθισμα. Επιχειρεί να τα κάνει πράξη μέσω των κωδικών και των μουσικών συμβόλων μαθαίνοντας παράλληλα διάφορα μουσικά όργανα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κομμάτι του μαθήματος της μουσικής αγωγής που φέρνει σε επαφή το μαθητή με το ανεξάντλητο ορυχείο της εθνικής μουσικής μας παράδοσης καθώς και της μουσικής άλλων πολιτισμών. Επιπλέον η δημιουργία και η συμμετοχή του σε ορχήστρες και χορωδιακά σύνολα εντός σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μελλοντική ενασχόληση με τη μουσική σε επίπεδο επαγγελματικό.

Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Η Μουσική στα Εκπαιδευτήρια ΠΑΝΟΥ αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και διδάσκεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό με βάση το διαθεματικό ενιαίο πλαίσιο προγράμματος σπουδών Μουσικής του Υπουργείου Παιδείας . Η δυνατότητα ανάπτυξης μουσικών ιδεών και νέων ρυθμικών σχημάτων ενθαρρύνεται, καλλιεργείται και επιβραβεύεται. Βασικό μας πιστεύω και αξίωμα είναι ότι η τέχνη είναι δημιουργία και η δημιουργία τέχνη.

Α΄-Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Πρωταρχικός στόχος είναι η ανάπτυξη της αγάπης προς τη Μουσική. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από έξυπνα, με γρήγορη εναλλαγή παιχνίδια, που συνδυάζουν μουσική και κίνηση και συνοδεύονται  από κρουστά όργανα, όπως τύμπανα, ντέφι, μαράκες, ξύστρα.

 Έμφαση δίνεται στην εκμάθηση σε ομαδικό επίπεδο διαφόρων ευχάριστων και παραδοσιακών τραγουδιών, με δυνατότητα δραματοποίησης μέσα από την κίνηση και τα κρουστά όργανα, που οι μαθητές μαθαίνουν να χειρίζονται.

Τα αρχικά μουσικά σύμβολα αφομοιώνονται με απλό, προσιτό και κυρίως παιχνιδιάρικο τρόπο μέσα από εικόνες, ήχους και εύκολες συνθέσεις, που τους εξασφαλίζουν τη δυνατότητα συμμετοχής και άμεσης ανταπόκρισης.

Γ΄-Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Η σύσταση μιας μικρής ορχήστρας κρουστών οργάνων, που θα εκτελεί λίγο πιο πολύπλοκα ρυθμικά σχήματα με βάση μουσικά σύμβολα, κατανοώντας καλύτερα τα στοιχεία της μουσικής σημειογραφίας αποτελεί έναν από τους στόχους σε αυτό το επίπεδο.

Το τραγούδι σε συνδυασμό με τη συνοδεία ορχήστρας κρουστών οργάνων αποβλέπει στη στενή συνεργασία των μαθητών και τους καλλιεργεί την ικανότητα για συγχρονισμό στο ευαίσθητο θέμα του ρυθμού.

Η σύσταση μουσικών συνόλων παρέχει την ευχάριστη δυνατότητα στους μαθητές για εξοικείωση, συμμετοχή και προσωπική δημιουργία σε απλές συνθέσεις.

Η αναγνώριση χαρακτηριστικών διαφόρων μουσικών ειδών, διαμέσου συχνής ακρόασης, συμβάλλει στη διαμόρφωση της αισθητικής των μαθητών.  
      

Ε΄-ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Η συστηματική εκμάθηση ενός πιο δύσκολου μελωδικού οργάνου, όπως η φλογέρα, θα είναι ένας από τους στόχους.

Καλλιεργούνται έντονα τα μουσικά ακούσματα και οι μαθητές δέχονται μουσικά ερεθίσματα μέσα από συνεχείς μουσικές ακροάσεις. Πραγματοποιείται με αυτό τον τρόπο η αναγνώριση των διαφόρων μουσικών ειδών και διαμορφώνονται οι μουσικές προτιμήσεις των μαθητών.

Το τραγούδι σε ελληνικό και ξένο στίχο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να ερμηνεύσουν γνωστές, αγαπημένες, παλιές, παραδοσιακές και σύγχρονες μελωδίες.

Η γνώση και η καλύτερη κατανόηση των μουσικών συμβόλων επιτυγχάνεται με τη χρήση έξυπνων, ευχάριστων μουσικών χαρτιών, σταυρόλεξων και ασκήσεων.

Επιμέλεια: Σοφία Πόθου
Μουσικός

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου