Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Δημοτικό: Μια «ιδέα» για τη ζωή τα παλιότερα χρόνια…

Μια ιδέα για το πώς ήταν η ζωή τα παλιότερα χρόνια πήρε σήμερα 29/1/2016 η Στ΄ τάξη, με την επίσκεψή της στο λαογραφικό μουσείο Μανάγουλης. Από τη μια, παραδοσιακά πλέον αντικείμενα της καθημερινής ζωής στο σπίτι κι από την άλλη μεριά τα αγροτικά εργαλεία.
Όμορφα στημένα και νοικοκυρεμένα για να θυμίζουν την νοικοκυροσύνη των γυναικών–κυράδων των σπιτιών με τα λευκά κεντήματα και τα μάλλινα χαλιά υφασμένα όλα στο χέρι και στον αργαλειό. Δίπλα ο ξύλινος μπουφές, η πιατοθήκη, το δοχείο-βρύση και η κλούβα που εκτελούσε χρέη ψυγείου, η σκάφη, οι πινακωτές για το ψωμί, τα παλιά βαριά σίδερα κι ένα σωρό άλλα αντικείμενα παρουσιάζουν την έλλειψη των σημερινών ανέσεων αλλά και την απλότητα και ομορφιά.
Τα αγροτικά εργαλεία το αλέτρι, η φρέζα, το δρεπάνι και όλα αυτά παλιά και σκουριασμένα προδίδουν τον κόπο, τη δύναμη και την προσπάθεια που κατέβαλλαν οι άνθρωποι. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους που μας φιλοξένησαν και φροντίζουν με αγάπη το μουσείο, τον τόπο τους, την καταγωγή τους.

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου