Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

21 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Internationaler Tag der Muttersprache


Διαβάζουμε στα παιδιά, στα ελληνικά και στα γερμανικά. Σκοπός της Ημέρας αυτής είναι να προωθήσει τη γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία, την πολυγλωσσία και τη διάσωση των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών. Από τις 6000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στον κόσμο οι μισές απειλούνται με εξαφάνιση. Η Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε από την UNESCO
στις 17.11.1999. Σ΄ αυτό το πλαίσιο το Γερμανικό Τμήμα των Εκπαιδευτηρίων Πάνου με τους μαθητές του Δημοτικού, τίμησαν αυτή τη μέρα διαβάζοντας δίγλωσσα παραμύθια. Τα δίγλωσσα βιβλία ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες βοηθούν στην παράλληλη αφομοίωση των δύο γλωσσών. Επίσης οι μαθητές της Δ’ τάξης έφτιαξαν κολάζ με γερμανικές λέξεις που έχουν ελληνικές ρίζες, όπως: Strategie, Klima, Philosophie, Problem, Geografie και άλλες, καθώς και γερμανικές λέξεις που έχουν περάσει στην ελληνική, όπως: αλτ, κιτς, ντελικατέσεν, σνίτσελ, κραχ και άλλες. “Τα όρια του κόσμου μου είναι τα όρια της γλώσσας μου”, κατά τον αυστριακό φιλόσοφο Wittgenstein. Die Grenzen meiner Sprache bedeuten die Grenzen meiner Welt. “Όταν μαθαίνει κανείς μια ξένη γλώσσα, έχει την ευκαιρία να μάθει καλύτερα τη μητρική του γλώσσα.” Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος. “Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου , πάρεξ ελευθερία και γλώσσα.” Διονύσιος Σολωμός, Εθνικός ποιητής.

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου