Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COMENIUS

home

10 ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius!

1. Τι είναι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius;
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της, ιδίως µέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας µεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυµάτων που παρέχουν ή διευκολύνουν την προσχολική και σχολική εκπαίδευση.
2. Πώς μπορεί να συμμετέχει ένα σχολείο στο πρόγραμμα;
Για να λάβει μέρος ένα σχολείο στο πρόγραμμα Comenius υποβάλει μία αίτηση συμμετοχής σε μία προπαρασκευαστική συνάντηση. Εάν γίνει δεκτή η αίτηση και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (εθνικός φορέας- αντιπρόσωπος είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), το σχολείο μέσω ενός αντιπροσώπου του (δασκάλου ή καθηγητή ειδικότητας) παρευρίσκεται στην προπαρασκευαστική συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή οι εκπαιδευτικοί των χωρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ετοιμάζουν ένα ντοσιέ για το θέμα που έχουν επιλέξει να πραγματευθούν.
Κατά την επιστροφή στη χώρα τους, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να στείλουν το ντοσιέ στον εθνικό τους φορέα (Ι.Κ.Υ). Ο εθνικός φορέας θα αποφασίσει ποιο ντοσιέ από όσα έχουν κατατεθεί είναι ικανό να λάβει τη χρηματοδότηση ώστε να συνεχίσει την έρευνα και τη διακρατική συνεργασία.
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου, με υπεύθυνη προγράμματος την εκπαιδευτικό της γαλλικής γλώσσας κ. Μαρία Αγγελή, ετοίμασαν και έστειλαν το ντοσιέ τους το χειμώνα του 2011. Στα μέσα του Νοέμβρη 2011 ήρθε η απάντηση ότι ο εθνικός μας φορέας θα χρηματοδοτήσει την περαιτέρω έρευνα και διακρατική συνεργασία.
3. Τι θέμα θα πραγματευτούν τα Εκπαιδευτήρια Πάνου;
Το θέμα που θα πραγματευτεί το σχολείο μας σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία είναι το PLAY WITH ME- ΠΑΙΞΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.
4. Τι στόχο έχει η εργασία πάνω σε αυτό το θέμα;
Στόχος είναι να προωθήσουμε τα παραδοσιακά παιχνίδια της χώρας μας αλλά και να μάθουν τα παιδιά να παίζουν με άλλα παιδιά και όχι μόνο με υπολογιστές. Κατά συνέπεια να προωθηθεί το πρότυπο ενός υγιούς, αθλητικού και κοινωνικά ενεργού μαθητή.
5. Με ποια άλλα σχολεία θα συνεργαστούμε;
Τα σχολεία με τα οποία θα συνεργαστούμε πάνω στο θέμα PLAY WITH ME είναι τα ακόλουθα:

  1. Δημοτικό σχολείο στο OLDBURY στην Αγγλία
  2. Δημοτικό σχολείο στο SASSARI Σαρδηνίας στην Ιταλία
  3. Δημοτικό σχολείο LA FLORESTA στο SAN CUGAT Βαρκελώνη στην Ισπανία

6. Θα ταξιδέψουν μαθητές ή εκπαιδευτικοί σε άλλες χώρες;
Στο δημοτικό σχολείο απαγορεύεται η μετακίνηση μαθητών στο εξωτερικό.
Δάσκαλοι ή εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων του σχολείου μας θα ταξιδέψουν στα σχολεία που αναφέρθηκαν πιο πάνω για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών μας, να συνεργαστούν με τα άλλα σχολεία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
7. Θα έρθουν μαθητές ή εκπαιδευτικοί από τα σχολεία με τα οποία συνεργαζόμαστε;
Εκπαιδευτικοί από τα άλλα ευρωπαϊκά σχολεία θα επισκεφθούν το σχολείο και την πόλη μας στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας.
8. Σε τι θα βοηθήσει το σχολείο μας η συμμετοχή στο πρόγραμμα Comenius;
Το πρόγραμμα Comenius βοηθά στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ μαθητών διαφορετικών χωρών. Οι μαθητές μας θα φτιάξουν ένα Comenius Club. Θα ασκηθούν στη χρήση της αγγλικής γλώσσας και θα γίνουν κοινωνοί διαφορετικών πολιτισμών.
Μέσα από αυτή την εμπειρία θα μπορέσουν επίσης να επικοινωνήσουν με άλλους μαθητές από άλλες χώρες.
9. Πόσο καιρό διαρκεί αυτό το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα διαρκεί δύο χρόνια δηλαδή έως το καλοκαίρι του 2013.
10. Η εργασία μας θα ανακοινωθεί κάπου;
Η εργασία μας θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του εθνικού μας φορέα αλλά και στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινό Θησαυρό. Εκεί ανακοινώνονται όλες οι εργασίες και είναι διαθέσιμες σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.ekppanou.gr/dimotiko/programmata-comenius

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου