Κλικ στη γνώση
Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας

Ξένων Γλωσσών

Το Ακαδημαϊκό Τμήμα απαρτίζεται από τους διδάσκοντες την υποχρεωτική Β Ξένη Γλώσσα (Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Κινεζικά) και στις τρεις βαθμίδες του Σχολείου (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

Το τμήμα παρακολουθεί και συντονίζει την πορεία εξέλιξης της διδακτέας ύλης στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο συνεδριάζοντας τακτικά πάνω σε θέματα διδακτικής των ξένων γλωσσών και ανάπτυξης καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δεξιότητας του μαθητή να ανταποκρίνεται σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας, προβλέψιμες ή απρόβλεπτες, χρησιμοποιώντας γλωσσικές, παραγλωσσικές ή και εξωγλωσσικές επιλογές.

Βασικός άξονας των διδακτικών τεχνικών που μελετώνται στη εκμάθηση των ξένων γλωσσών είναι η προαγωγή των εννοιών του εγγραμματισμού, της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας, προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν ότι η ξένη γλώσσα δεν χρησιμεύει μόνο για τη συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και λόγου, αλλά και για την πρόσληψη και διαχείριση πληροφοριών από διάφορα γνωστικά πεδία.

Γαλλικά

Η Γαλλική είναι μία γλώσσα εύηχη, αριστοκρατική που δείχνει ευγένεια και φινέτσα. Είναι η μοναδική γλώσσα μετά την Αγγλική που ομιλείται και στις 5 ηπείρους. Αποτελεί την επίσημη γλώσσα σε 45 κράτη και μία από τις δύο γλώσσες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μαθαίνοντας Γαλλικά μαθαίνεις να μελετάς την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Τέχνη αφού η Ιστορία της έχει βάλει τα θεμέλια για τη σύγχρονη μορφή της Ευρώπης και της Δημοκρατίας.
Επιπλέον είναι η επίσημη γλώσσα των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής Επιτροπής.

 Πρόκειται για την 4η δύναμη διεθνώς και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα αποτελεί τον σημαντικότερο ξένο επενδυτή αφού 130 γαλλικές θυγατρικές εταιρείες απασχολούν πάνω από 35.000 εργαζόμενους και έτσι οι Γαλλικές επιχειρήσεις αποδεικνύονται κορυφαίοι ξένοι εργοδότες.

Σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης όπως και στην Ελλάδα είναι η 2η ξένη γλώσσα διδασκαλίας μετά τα Αγγλικά. Οι ρίζες της βρίσκονται στην Ελληνική και στη Λατινική γι’ αυτό γνωρίζοντας Γαλλικά μπορείς να μάθεις πολύ εύκολα Ιταλικά και Ισπανικά.

Τέλος δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε την επίδραση της Γαλλικής γλώσσας στη δική μας αφού  όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει τις λέξεις κρουασάν, ασανσέρ, πορτμπαγκάζ, πουρμπουάρ...

Γερμανικά

Κείμενο για τα Γερμανικά.

Ισπανικά

Τα ισπανικά διδάσκονται στο γυμνάσιο κατ’ επιλογήν, ως 2η ξένη γλώσσα, τρεις ώρες εβδομαδιαίως, υπό την εποπτεία του προϊσταμένου του ακαδημαϊκού τμήματος και με την καθοδήγηση ειδικού εκπαιδευτικού.
Γενικός σκοπός του τμήματος  δεν αποτελεί η απλή, διεκπεραιωτή διεξαγωγή των μαθημάτων, αλλά η ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων και ευχάριστων εκπαιδευτικών μεθόδων και τεχνικών, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν :

  • τη βιωματική και επικοινωνιακή προσέγγιση της γλώσσας, σε επίπεδο πρόσληψης και παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου, με σκοπό τη σταδιακή, συνειδητή εκμάθησή της,
  • την εξοικείωση των μαθητών με την ισπανική γλώσσα και τον ισπανικό πολιτισμό, καθώς και την καλλιέργεια πολυπολιτισμικής συνείδησης,
  • την απόκτηση διπλωμάτων γλωσσομάθειας.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στον επικοινωνιακό άξονα, πρωταρχικός σκοπός είναι η παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου στη ξένη γλώσσα από τους μαθητές. Για το λόγο αυτό, εφαρμόζονται επιλεγμένες μέθοδοι στην τάξη (τραγούδια, παιχνίδια, θέατρο, προβολές κ.α.), ενώ η διδασκαλία ενισχύεται με συνοδευτικό υλικό, εκτός των βιβλίων. Παράλληλα, επιδιώκεται η επαφή των μαθητών με τη λογοτεχνία, έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι προφορικές τους δεξιότητες με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Επιπρόσθετα, μέσα από διάφορες ενότητες έρευνας, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, ερευνώντας και συλλέγοντας πληροφορίες από διάφορες πηγές (ηλεκτρονικές εφημερίδες, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, εκπαιδευτική τηλεόραση κ.α.), συζητώντας και παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας. Οι ρυθμοί εκμάθησης και εμπέδωσης της ύλης ελέγχονται μέσα από διαγωνίσματα αφομοίωσης της ύλης κατά τη διάρκεια και στο τέλος κάθε σχολικού έτους.

Αδιαμφισβήτητα, η εκμάθηση μια ξένης γλώσσας ανοίγει νέους ορίζοντες  και συμβάλλει στην καλλιέργεια της πολυπολιτισμικής συνείδησης στους μαθητές. Στη βάση αυτού, επιδιώκεται να αντιληφθούν οι μαθητές το βεληνεκές της ισπανικής γλώσσας στον κόσμο, να αποκτήσουν επαφή με την ξένη χώρα, τον πολιτισμό, την ιστορία, τα έθιμα και τις συνήθειες των ανθρώπων. Ένα μέρος της καθημερινής διδασκαλίας, αλλά και μία σειρά δραστηριοτήτων και προγραμμάτων είναι αφιερωμένη σε αυτό τον σκοπό: παρουσιάσεις και πλούσια πληροφόρηση, βιωματική προσέγγιση των εθίμων της ξένης χώρας, γιορτές, projects/portfolio, εκπόνηση διαθεματικών εργασιών.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο, οι μαθητές μας αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και καλλιεργούν τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων για τα ξενόγλωσσα διπλώματα.
Οι εξετάσεις για τα διπλώματα στην Ισπανική Γλώσσα διενεργούνται από το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας  ( http://atenas.cervantes.es/gr/default.shtm ). Τα διπλώματα είναι εκείνα που ορίζει το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κινέζικα

Κείμενο για τα Κινέζικα.

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου