Κλικ στη γνώση
Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΑΝΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Μία καινοτόμος εκπαιδευτική δράση εκπονήθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά στα Εκπαιδευτήρια ΠΑΝΟΥ, με αποτέλεσμα η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΠΑΝΟΥ, Τσάκωνα Μαρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα μαζί με άλλους πέντε μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας, στις εργασίες του "Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης", το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του European Open Forum (ESOF) στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας στις 25-27 Ιουλίου 2016.

Οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας εκλέχθηκαν από τις διεργασίες των εθνικών κοινοβουλίων. Στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, οι εκπρόσωποι χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το θέμα που είχαν επιλέξει να εργαστούν στο κοινοβούλιο της δικής τους χώρας. Παιδιά από δεκαέξι χώρες της Ευρώπης γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσω δραστηριοτήτων που αποσκοπούσαν στο να ανακαλύψουν πώς -παρά τη διαφορετικότητα που χαρακτήριζε τον καθένα- υπήρχαν περισσότερα ενοποιητικά παρά διαχωριστικά στοιχεία μεταξύ τους. Με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα τα οποία ήταν και ο στόχος της δράσης. Τέλος, αφού η κάθε ομάδα παρουσίασε τα προβλήματα και τις προτάσεις στις οποίες είχε καταλήξει, τα μέλη του κοινοβουλίου, δηλαδή οι μαθητές, ψήφισαν ποιες από τις λύσεις θα μπορούσαν να προταθούν και στο επίσημο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Το πρόγραμμα απέδειξε περίτρανα πως η επιστήμη όχι μόνο ενώνει τους ανθρώπους, αλλά αδιακρίτως εξυψώνει τη διαφορετικότητα και την εξυμνεί. Επίσης απέδειξε ότι τα Εκπαιδευτήρια ΠΑΝΟΥ δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές τους να συμμετέχουν σε πρωτοπόρες δράσεις και να διακρίνονται όχι μόνο σε πανελλαδικό, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα «Ευρωπαϊκά Μαθητικά Κοινοβούλια Επιστήμης» είναι πρωτοβουλία του γερμανικού οργανισμού «Wissenschaft im Dialog». Η δράση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από τη Science View σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η δράση είναι ένας θεσμός του Eυρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science).

Φωτογραφίες από Christof Rieken / Wissenschaft im Dialog

081016_00

 

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου