Κλικ στη γνώση

Ενημερωτικό Δελτίο
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012
Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

koinoniki-zoi-01ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ: «Το σχολείο ως κοινότητα: Είμαστε μαθητές με άποψη που μετράει και καταγράφουμε το όραμα μας για το σχολείο μας»
Σήμερα, την 5η Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε για την Α’ Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων Πάνου η συνάντηση του ‘Θεσμού Κοινωνικής Ζωής’. Το σχολείο αποτελεί τον πρώτο θεσμικό χώρο κοινωνικοποίησης του παιδιού μετά την οικογένεια. Μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσονται στη σχολική κοινότητα, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις και μαθαίνουν πώς να τις αξιοποιούν, αξιολογούνται, μαθαίνουν πώς να είναι υπεύθυνα άτομα, ισορροπημένα με αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση, με σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους.
Βελτιώνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, δημιουργούμε ένα σχολικό περιβάλλον, στο οποίο ο μαθητής θα βρίσκει θετικά πρότυπα με τα οποία θα επιθυμεί να ταυτιστεί και αυξάνουμε κατά συνέπεια τις πιθανότητες να έχουμε «ευτυχισμένους-ευχαριστημένους» μαθητές, με ποικίλα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα που μπορούν να συνυπάρξουν με τους γύρω τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ενότητας οι μαθητές κατέγραψαν το όραμά τους για την σχολική χρονιά που διανύουν και τους τρόπους που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη  διαμόρφωση ‘ύφους στη δική τους σχολική κοινότητα.
Επειδή μια από τις βασικότερες διαστάσεις του σχολείου ως χώρου κοινωνικοποίησης και ως κοινότητας, ευρύτερα, αποτελεί η ουσιαστική σύνδεση των μαθητών με αυτό, η δημιουργία στα παιδιά της αίσθησης του «ανήκειν» στη σχολική κοινότητα είναι καθοριστική για το μέλλον τους ως ισορροπημένα άτομα και ενεργά μέλη της κοινωνίας στην οποία ανήκουν. Η έννοια της σύνδεσης με το σχολείο περιλαμβάνει τις προσωπικές εμπειρίες των μαθητών, το βαθμό στον οποίο νιώθουν το σεβασμό από τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας, το επίπεδο της ενεργούς συμμετοχής τους στα θέματα του σχολείου και το βαθμό τήρησης και αποδοχής των σχολικών κανόνων και αξιών.
Σε μια προσπάθεια σύνθεσης  της αίσθησης του «ανήκειν» στο σχολικό περιβάλλον, καταγράφηκαν  οι αντιλήψεις για τις σχέσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και κατά πόσο οι μαθητές νιώθουν ότι είναι αποδεκτοί, έχουν προσωπική αξία, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στη σχολική τάξη σε ακαδημαϊκό επίπεδο, και παράλληλα κατά πόσο νιώθουν ως σημαντικά μέλη της ζωής και των υπόλοιπων δράσεων που λαμβάνουν χώρα.