Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Α΄ Λυκείου - Ερευνητική εργασία 2015-2016

Εργασία μαθητών - Προσωπικότητες της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάξαμε την ερευνητική μας εργασία είναι οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες, η Τέχνη και ο Πολιτισμός. Σκοπός της έρευνάς μας ήταν τα παιδιά να προσεγγίσουν σπουδαίες προσωπικότητες της Ευρώπης κατά την περίοδο του 19ου και του 20ού αι., που αναδείχθηκαν σε διάφορους τομείς (όπως στο χώρο της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής και του αθλητισμού), να ερευνήσουν τη ζωή και το έργο τους, να κρίνουν τη συμβολή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και να παραδειγματιστούν από τη ζωή και το έργο τους.

Το θέμα προτάθηκε και επιλέχθηκε από τους ίδιους τους μαθητές, με τους οποίους επιλέξαμε και τους τομείς δράσης με τους οποίους ασχολήθηκαν. Χωρίσαμε τους τομείς (αρχικά προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στη συνέχεια επιστήμη, γράμματα και τέχνες, πολιτική και αθλητισμός) και κατόπιν προτάθηκαν πάλι από τους μαθητές με τη διακριτική δική μου συμβολή διάφοροι άνθρωποι, που στον τομέα του ο καθένας είχε να επιδείξει κάτι το ξεχωριστό. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και άρχισαν άμεσα την έρευνα είτε κατά την ώρα του μαθήματος (στο εργαστήριο πληροφορικής) είτε στο σπίτι, συγκεντρώνοντας υλικό. Το υλικό που συγκέντρωναν κάθε φορά το τοποθετούσαν σε φόρμες που κατασκευάστηκαν ειδικά γι΄ αυτό το project οι φόρμες αξιολογούνταν και στη συνέχεια εντάσσονταν στην «Τράπεζα» που δημιουργήσαμε γι΄ αυτό το σκοπό.

Λόγω του ότι η επιλογή του θέματος από τα παιδιά ήταν αυθόρμητη, αντιμετώπισαν τα θέματα που επέλεξαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σοβαρότητα. Μέσα από την όλη διαδικασία τα παιδιά τοποθέτησαν τις βιογραφίες των προσωπικοτήτων στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, έκριναν δράσεις και σύγκριναν προσωπικότητες μεταξύ τους, εξασκήθηκαν στο γραπτό λόγο εφαρμόζοντας κριτική, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις την αφαιρετική σκέψη, και αξιολόγησαν το έργο των διαφόρων προσωπικοτήτων που ερεύνησαν.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα της ερευνητικής μας εργασίας.

Θεόδωρος Τομαράς
Φιλόλογος

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου