Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Νηπιαγωγείο: Μπαμπούσκες ή Ματριόσκες: ήθη και έθιμα των λαών του κόσμου

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στα "ήθη και στα έθιμα των λαών του κόσμου "βρεθήκαμε στη Ρωσία και γνωρίσαμε τις παραδοσιακές κούκλες Ματριόσκες (που τις ονομάζουμε Μπαμπούσκες).
Η ονομασία της κούκλας Ματριόσκα (Матрёшка) πρωτοεμφανίστηκε στη Ρωσία στα τέλη του 1800. Έχει πάντα γυναικεία μορφή και σύμφωνα με τους αρχαίους λαούς συμβολίζει τη γονιμότητα (η πρώτη και μεγαλύτερη είναι η πρόγονος και ακολουθούν οι απόγονοί της) αλλά και την ελπίδα και την αξία της ζωής και της οικογένειας. Πιστεύεται ότι όταν ένα κορίτσι γεννιέται, έχει ήδη ένα άλλο στην κοιλιά του και ούτω καθεξής. Το όνομα τους προέρχεται από τη λατινική λέξη mater, που σημαίνει μητέρα. Αρχικά οι κούκλες ήταν σε 3,5,7, και 10 κομμάτια, τώρα όμως βγαίνουν και ως 13,15, 20 και περισσότερα. Σύμφωνα με το παραμύθι του Ν. Ινκιόφ "Η κούκλα που ήθελε να αποκτήσει μωρό" στη Ρωσία υπήρχε ένας κουκλομάστορας που έφτιαξε μια πολύ όμορφη κούκλα τη Μάνουσκα, η οποία όμως δεν ήταν ευχαριστημένη γιατί ήθελε να αποκτήσει μωρό.Έτσι της έφτιαξε ένα μωρό την Άνουσκα, μα η Μάνουσκα και πάλι δεν ήταν ευχαριστημένη, ήθελε το μωρό να μπει μέσα στην κοιλιά της. Τότε ο μάστορας έκοψε την Μάνουσκα στα δύο και έβαλε το μωρό στην κοιλιά της! Το ίδιο έγινε και με την Άνουσκα που απέκτησε την Νούσκα. Η Νούσκα θέλησε και αυτή ένα μωρό και τότε ο μάστορας έφτιαξε ένα μικρό κουκλάκι σαν δαχτυλήθρα. Έτσι δημιουργήθηκαν οι γνωστές σε όλους μας Μπαμπούσκες!!!

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου