Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Νηπιαγωγείο: Συναρπαστικό ταξίδι στον Κυκλαδικό πολιτισμό

Ένα μαγικό ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό πραγματοποίησε το νηπιαγωγείο των εκπαιδευτήριων Πάνου. Στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας «Κυκλαδικός πολιτισμός, μια βόλτα στην ιστορία», το Νηπιαγωγείο μας δανείστηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθηνών τη Μουσειοσκευή «Κυκλαδικός Πολιτισμός» με σκοπό οι μικροί μας μαθητές να βρεθούν πιο κοντά στο χώρο του μουσείου και να έρθουν σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Τα παιδιά μας, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά λαμπρά δείγματα Κυκλαδικής Τέχνης, να αγγίξουν και να επεξεργαστούν μια συλλογή από πιστά αντίγραφα κυκλαδικών ειδωλίων, μαρμάρινα αγγεία και σκεύη, να γνωρίσουν υλικά που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες της εποχής, όπως είναι το μάρμαρο, ο οψιανός και η ελαφρόπετρα, καθώς και να παρατηρήσουν αντίγραφα εργαλείων για την κατασκευή ενός ειδωλίου. Παράλληλα με αυτό, παρακολούθησαν την επιμορφωτική ταινία μικρού μήκους «Κυκλαδική Τέχνη και Πολιτισμός: παρελθόν και παρόν» με μεγάλο ενδιαφέρον.
Σε ότι αφορά το γνωστικό αντικείμενο της γλώσσας, τα παιδιά εμπλούτισαν το προφορικό τους λόγο, έμαθαν τα νησιά των Κυκλάδων, παρατήρησαν τον χάρτη της Ελλάδος με το νησιωτικό σύμπλεγμα και δικαιολογήσουν το όνομα «Κυκλάδες». Επιπλέον, σχεδιάσαμε ειδώλια και μπορέσαμε να εντοπίσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μικροί μας μαθητές για το εκπαιδευτικό παιχνίδι που περιείχε, η μουσειοσκευή «μια φορά και έναν καιρό στις Κυκλάδες» όπου τα παιδιά γνώρισαν πτυχές της καθημερινής ζωής για τη ζωή των Αρχαίων Κυκλαδιτών, καθώς και κάποια ιδιαίτερα σκεύη του Κυκλαδικού πολιτισμού και τη χρησιμότητα τους.
Στα μαθηματικά παίξαμε παιχνίδι ομαδοποίησης με τη γνωστή τοιχογραφία της Θήρας «ο ψαράς», που ζωγραφίσαμε μόνοι μας, σειροθετήσεις, ομαδοποιήσεις και παιχνίδια προσθέσεων με τα κυκλαδικά ειδώλια. Γίναμε αρχαιολόγοι-ερευνητές και δημιουργήσαμε το δικό μας μουσείο με ευρήματα από πηλό που κατασκευάσαμε μόνοι μας. Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στον ζωγράφο Modigliani, συγκρίναμε ειδώλια και έργα του ζωγράφου και εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές. Ακόμα, παίξαμε παιχνίδια με ειδώλια και μουσικοκινητικά δρώμενα με «αρχαιολόγους» και «ευρήματα». Μεγάλη επιτυχία είχε και το παιχνίδι «μάντεψε ποιο»όπου τα παιδιά περιέγραφαν ένα ειδώλιο ή οποιοδήποτε αντικείμενο της αρεσκείας τους και οι υπόλοιποι το μάντευαν. Τέλος, κατασκευάσαμε βιολόσχημα και κυκλαδικά ειδώλια με πηλό και φτιάξαμε τα δικά μας βιβλία με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κυκλαδικό πολιτισμό.

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου