Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Νηπιαγωγείο: Αίσωπος...ένας μεγάλος παραμυθάς

Αυτές τις μέρες, ασχοληθήκαμε στο νηπιαγωγείο μας, με μεγάλη μας χαρά,με τους μύθους του Αισώπου. Ο Αίσωπος ήταν αρχαίος Έλληνας μυθοποιός και θεωρείται «πατέρας» της αλληγορίας. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη. Ίσως γι’ αυτό διάφορες πόλεις και χώρες διεκδικούν την καταγωγή του. Οι ήρωες του είναι κυρίως ζώα που ζουν, μιλούν και πράττουν σαν άνθρωποι. Δεν έγραψε ποτέ ούτε μία ιστορία. Μόνο τις αφηγούνταν. Και όλες του οι ιστορίες κατέληγαν σε ένα διδακτικό επιμύθιο. Η παρουσία του είναι ζωντανή ακόμη και σήμερα, καθώς σχεδόν σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης γνωρίζουν τους μύθους του ή έχουν παραμύθια και παροιμίες που βασίζονται σε αυτούς. Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά δημιουργήσαμε τη γωνιά του Αισώπου στη τάξη μας και συλλέξαμε πληροφορίες, εποπτικό υλικό και πολλά βιβλία με μύθους. Μαζί με τα παιδιά κάναμε βιβλιογραφική έρευνα στη βιβλιοθήκη του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου συλλέγοντας σχετικά βιβλία και αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες γι' αυτό το σπουδαίο αρχαίο συγγραφέα Αίσωπο. Στον τομέα των μαθηματικών, πραγματοποιήσαμε ομαδοποιήσεις, ταξινομήσεις φυσικού και φωτογραφικού υλικού και κάναμε νοερές προσθέσεις και αφαιρέσεις με ζωάκια και αντικείμενα των ιστοριών. Στον τομέα της γλώσσας, παίξαμε πολλά γλωσσικά παιχνίδια, το αλφαβητάρι των ζώων των ιστοριών, κάναμε αντικαταστάσεις κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων σε σχετικές λέξεις, διαβάσαμε πολλούς μύθους, κάποιους τους δραματοποιήσαμε και δημιουργήσαμε τις δικές μας ιστορίες. Παράλληλα με αυτό, τραγουδήσαμε πολλά τραγούδια σχετικά με τα ζώα, παραδοσιακά και σύγχρονα, και δημιουργήσαμε κατασκευές με πλαστελίνη και διάφορα κολάζ σχετικά με τα ζωάκια των ιστοριών. Επιπλέον, παίξαμε διάφορα κινητικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τα ζωάκια. Στόχος του διαθεματικού σχεδίου εργασίας ήταν οι μικροί μας μαθητές να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για τα ζώα, να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικών των μύθων, να γνωρίσουν τους μύθους άλλων λαών, να προβληματιστούν για τους λόγους για τους οποίους οι μύθοι ζουν και  έχουν αξία ακόμα και σήμερα  και να κατανοήσουν την λειτουργίας των μύθων στην κοινωνία.

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου