Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Νηπιαγωγείο: Αποταμίευση

Την προηγούμενη εβδομάδα στο νηπιαγωγείο μας ασχοληθήκαμε με το θέμα «Αποταμίευση». Αρχικά, δημιουργήσαμε τη σχετική γωνιά στην τάξη μας, την εμπλουτίσαμε με ποικίλο υλικό και συζητήσαμε τι μπορεί να σημαίνει η λέξη "αποταμίευση", πότε αποταμιεύουμε, που αποταμιεύουμε, γιατί αποταμιεύουμε καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε δωρεάν. Μέσα από τη συζήτηση τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία της αποταμίευσης και διηγήθηκαν προσωπικές τους εμπειρίες, περιέγραψαν γεγονότα και βελτίωσαν και εμπλούτισαν τον προφορικό τους λόγο με καινούργιες λέξεις. Κατόπιν, δημιουργήσαμε ένα ιστόγραμμα και θέσαμε τις ερωτήσεις μας: Γιατί χρειαζόμαστε τα χρήματα στη ζωή μας, που τα χρησιμοποιούμε, αν είχαν και πως ήταν τα χρήματα στα παλιά  χρόνια, πως γινόταν ανταλλαγές προϊόντων παλιά. Συζητήσαμε για το ότι αντάλλασσαν προϊόντα παλιά οι άνθρωποι, μιας και δεν υπήρχαν χρήματα (γάλα με κρέας, αυγά με σιτάρι κ.λ.π.). Στο σημείο αυτό συζητήσαμε με τα παιδιά για το πως επικράτησε οι περισσότεροι κουμπαράδες να έχουν σήμερα τη μορφή γουρουνιού. "Οι αγροτικές οικογένειες είχαν τη συνήθεια να κρατούν κατά μέρος ένα γουρουνάκι, για να μπορούν να το πουλήσουν σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης. Επίσης το κρέας του μπορούσαν να το διατηρήσουν για πολύ καιρό ως απόθεμα. Έτσι οι πρώτοι κουμπαράδες απέκτησαν το σχήμα του γουρουνιού για να συμβολίσουν το προνοητικό πνεύμα εγκράτειας και αποταμίευσης". Παράλληλα με αυτό, στον τομέα της γλωσσάς οι μικροί μας μαθητές απομνημόνευσαν διάφορες παροιμίες, έλυσαν σχετικά αινίγματα και απόλαυσαν τη διήγηση των  παραμυθιών "Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας", "η τσεπούλα και ο κουμπαράκος". Στον τομέα των μαθηματικών, παρατήρησαν, σύγκριναν, αντιστοίχησαν και ταξινόμησαν τα χρήματα (κέρματα και χαρτονομίσματα) με βάση ορισμένα γνωρίσματα (π.χ. χρώμα, σχήμα, μέγεθος) και έπαιξαν παιχνίδια πρόσθεσης και αφαίρεσης. Επιπρόσθετα, έφτιαξαν χρήματα για το μαγαζάκι μας και έδωσαν τιμές στα προϊόντα. Τέλος, στον τομέα των εικαστικών έφτιαξαν κολάζ παροιμίες σχετικές με την αποταμίευση και δημιούργησαν κουμπαράδες!!!

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου