Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Νηπιαγωγείο: Ηφαίστεια - Σεισμοί

Τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας πλήττεται από ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς. Αυτό υπήρξε η αφορμή για την ανάπτυξη του σχεδίου εργασίας σεισμοί-ηφαίστεια. Μέσα από μια σειρά ποικίλων και πλούσιων δραστηριοτήτων τα παιδιά παρατήρησαν και επεξεργάστηκαν το εσωτερικό της γης και μελέτησαν το ρόλο των ηφαιστείων και των σεισμών στη δημιουργία πετρωμάτων.
Σε πρώτη φάση, δημιούργησαν τη γωνιά των ηφαιστείων και του σεισμού με πλούσιο υλικό, αφίσες, άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά, φωτογραφίες, και πετρώματα. Ακόμα, κατασκεύασαν μακέτες με ηφαίστεια. Επιπλέον, άκουσαν ιστορίες για τα ηφαίστεια και έγινε επίσκεψη, μέσα από το διαδίκτυο, στο Βεζούβιο και την Πομπηία, έμαθαν για τα απολιθώματα και πως δημιουργήθηκαν, τι πληροφορίες μας δίνουν για το παρελθόν και γνώρισαν τη λίθινη περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έμαθαν για τα μέτρα προστασίας από τους σεισμούς και δημιούργησαν το «βαλιτσάκι του σεισμού». Ακόμα, έπαιξαν πολλά γλωσσικά παιχνίδια με καρτέλες με λέξεις από τον πίνακα αναφοράς, δημιούργησαν το αλφαβητάρι των ηφαιστείων και του σεισμού, έπαιξαν παιχνίδια με αντικατάσταση κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων και προσπάθησαν να διαβάσουμε λέξεις από τις καρτέλες και να τις εντοπίσουμε σε κείμενα.
Στον τομέα των μαθηματικών, έπαιξαν πολλά παιχνίδια με προσθέσεις και αφαιρέσεις, με ηφαίστεια και τον εξοπλισμό των ηφαιστειολόγων και σεισμολόγων. Η συλλογή πετρωμάτων που υπάρχουν στην τάξη βοήθησαν στην πραγματοποίηση ομαδοποιήσεων και αντιστοιχιών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν συγκρίσεις σε πέτρες, σειροθετήσεις ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα, βάρος κτλ. Εκτός από αυτό οι μαθητές ζωγράφισαν ηφαίστεια με τέμπερες και πραγματοποίησαν πειράματα με μπουκαλάκι πλαστικό του νερού ξύδι, νερό, υγρό σαπούνι για τα πιάτα & baking soda.
Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, τα παιδιά απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες συμμετείχαν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία, συνειδητοποιώντας πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η ζωή του ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης.

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου