Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Η θεματική αυτή προσέγγιση πραγματοποιήθηκε, προκειμένου τα παιδιά να επεκτείνουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για αυτό το οικείο θέμα. Το θέμα επιλέχθηκε από τις εκπαιδευτικούς, ωστόσο πήρε ποικίλες διαστάσεις, καθώς το ενδιαφέρον των παιδιών υπήρξε έντονο.

Κατά τη διάρκεια των πρωινών συζητήσεων τα παιδιά αντάλλαξαν πληροφορίες μεταξύ τους και η εκπαιδευτικός κατέγραψε τις ερωτήσεις τους στην θέση του γραφέα.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για το λάδι και την παραγωγή λαδιού. Δημιουργήσαμε τη γωνιά της ελιάς και του λαδιού και συγκεντρώσαμε υλικό όπως εικόνες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες σχετικές με το θέμα: ελιές, λάδι, κλαδιά ελιάς, σαπούνι, πάστα ελιάς κτλ.

Διαβάσαμε ποιήματα, λύσαμε αινίγματα σχετικά με το λάδι, επεξεργαστήκαμε παροιμίες, μάθαμε γλωσσοδέτες, βρήκαμε σύνθετες λέξεις και παίξαμε το αλφαβητάρι της ελιάς.

Αναφερθήκαμε στις ιδιότητες του λαδιού και πειραματιστήκαμε με λάδι και νερό. Κάναμε αντιστοιχίες με αριθμούς και ελιές, ομαδοποιήσεις, ταξινομήσεις και σειροθετήσεις.

Μαζέψαμε συνταγές για ελιόψωμο και φτιάξαμε το δικό μας στην τάξη μας.

Γνωρίσαμε το γνωστό λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και επεξεργαστήκαμε τον πίνακα του ‘Το μάζεμα των ελαιών εν Μυτιλήνη΄’. Δραματοποιήσαμε τον πίνακα, φτιάξαμε κότινους με κλαδιά ελιάς, κατασκευάσαμε ομαδικά κολλάζ και άλλες εικαστικές δημιουργίες.

Διαβάσαμε το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και αναφερθήκαμε στο συμβολισμό της ελιάς. Επισκεφτήκαμε ένα σύγχρονο βιολογικό ελαιοτριβείο, παρακολουθήσαμε τα διάφορα στάδια παραγωγής του λαδιού και γνωρίσαμε τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται. Δοκιμάσαμε ψωμί με ελαιόλαδο και ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας από την επίσκεψη.

Νοέμβριος 2009

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου